MEDDELANDE och SENASTE NYTT 2016

 
 
 

2016-11-12

Arkivens dag 2016 – med temat ”Välkommen hem”
Lördagen den 12 november fanns vår förening representerad på Arkivens dag i Alingsås. Alingsås kommun hade öppnat upp för visning, bl a i Brunnshusallén där Kommunarkivet och Föreningsarkivet finns. I närliggande Brunnshusets samlingssal fanns flera föreningar samlade för att visa upp sin verksamhet. Bl a kunde man träffa på Alingsås Hembygdsförening, Bjärke Hembygdsförening och ”Centrum för Bastabinne” – från Ödenäs Hembygdsförening. Här kunde man också få lite mer information om bl a Stora Mellby Mekaniska verkstad, nu ett industrihistoriskt museum och skåda korgar och rep och få mer information om ”Hem till byn” - och köpa honung från trakten. En del besökare satte sig ner för att titta på film från museet som bl a visade upp vackra vinterlandskap med glada barn och stadens kungliga besök under 1900-talet. Med anledning av att vår stad snart firar 400 år så kommer forskaren Erik Hallberg att skriva en bok inför jubileet, han fanns på plats för att samla material och knyta nya kontakter. Den som kände sig fikasugen kunde köpa fika från Röda korset - och samtidigt gynna deras verksamhet.
Alingsås Släktforskarförening dukade upp sitt bord i lokalen ”Skyffeln” på Aleforsvägen, där Alingsås museums föremålssamling och bildarkiv finns. Museets besökare kunde dels se ett bildspel – för att sedan bli guidade runt bland föremålssamlingarna. Första visningen hade ett 10-tal intresserade besökare. Personalen har lagt ner ett gediget arbete för att dokumentera, vårda och lagerhålla föremålen i en och samma lokal. Men än är inte allt uppackat... En hel del nyfikna alingsåsare var det, men även tillresta som forskar på släkt och gårdar i området. De kunde sedan passa på att få hjälp av ASF:s representanter.
På bilden ser du dels besökare och museipersonal - och vid datorerna våra hjälpande släktforskare; Hans Fredriksson, Åke Jansson, Kaj Sigurdsson och Lisbeth Spogardh – uppkopplade mot olika sökbara arkivdatabaser.  I anslutning till föremålsarkiven fanns också ett litet bibliotek/läsrum.
I Föreningsarkivet fanns Tomas Samuelsson på plats för att svara på frågor. Se bild.
/Lena W



 

 


2016-10-19

Föredrag om DNA-forskning inom släktforskningen med Eva von Brömsen



Eva von Brömsen



Artikel




Välbesökt föredrag om DNA-forskning


2016-09-21
Föredrag om Margareta Leijonhufvud 
med A M Alströmer
Marg Leijonhufud
Margareta Leijonhufvud

Drottning Margareta från Loholmen
Släktforskarna fick ett mycket givande föredrag om drottning Margareta Eriksdotter Leijonhufvud
Onsdagen den 21 september hade Alingsås Släktforskarförening bjudit in A M Alströmer att berätta om sin anmoder drottning Margareta Eriksdotter Leijonhufvud.  A M har funnit stor glädje i att forska och berättar att Jonas Alströmer vars byst som står på Stora Torget i Alingsås är hennes anfader. Utöver sitt historieintresse så är jämställdhetsfrågor något som ligger henne varmt om hjärtat. Hon har under lång tid frågat sig varför det inte skrivs mer om kvinnorna, om drottningarna och döttrarna...  När hon själv fick vetskap om att drottning Margareta var hennes anmoder då tog intresset verkligen fart.
A M börjar med att visa ett foto av en tavla från Nationalmuseum som föreställer drottning Margareta i en ståtlig klänning. Margareta föddes år 1516 på Ekeberg säteri vid Hjälmaren i Närke. När Margareta var liten avrättades fadern Erik Abrahamsson Leijonhufvud i samband med Stockholms blodbad år 1520. Modern Ebba Eriksdotter Vasa och barnen flyttade då till Loholmen, en ö i sjön Anten, där Margareta växte upp. När Gustav Vasa blivit änkeman önskade han gifta om sig och samtidigt stärka banden med den svenska adeln. Margareta ansågs vara en lämplig kandidat. Trots en stor åldersskillnad (ca 20 år)fick de ett lyckligt äktenskap och tio barn, varav åtta nådde vuxen ålder. Två av sönerna blev senare kungar av Sverige (Johan III och Karl IX) medan döttrarna giftes in i Europas olika furstehus. Det innebär att drottning Margareta är stammoder till de flesta kungahusen i Europa.  År 1551 dog drottning Margareta och hon ligger begravd i Uppsala domkyrka. På 1940-talet gjordes en gravöppning och då fann man ett vackert men slitet halsband i graven. Under många år har AM kämpat för att lyfta fram drottning Margareta och hennes anknytning till vår bygd. Det har gått 500 år sedan Margareta föddes och tack vare föredragshållarens engagemang och genom sponsring från bl a Släktföreningen Leijonhufvud och lokala företag kunde en bronsbyst av Margareta resas i Gräfsnäsparken vid sjön Anten under sommaren 2016. A M avslutade med att tipsa om två andra färgstarka och inflytelserika kvinnor med anknytning till Gräfsnäs – Ebba Månsdotter Lilliehöök (1529-1609) och Sophie von Knorring (1797-1848).
Ett 40-tal släkt- och historieintresserade besökare fick med hjälp av texter, bilder och inspirerande anekdoter en mycket givande historielektion. A M avtackades med en bukett Alströmerior av Släktforskarföreningens ordförande Hans Fredriksson. Den 19 oktober blir det ett föredrag om DNA i Släktforskning – för den som vill ta en ”genväg” . För den som vill börja söka sina egna rötter i arkiven så är en ny släktforskarkurs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Alingsås på gång att starta upp.
Lena Wallin/2016-09-21

 

2016-08-01

                                                                                       Alingsås den 1 augusti 2016
Kära ASF-medlemmar!

Hösten närmar sig och här kommer vårt höstprogram med en blandning av cafékvällar
och föredrag som förhoppningsvis inspirerar och lockar. Utöver våra egna arrangemang så finns föreningen också representerade i andra sammanhang.

 Alingsås Släktforskarförening





Hembygdsdagen i Ruus
För delar av styrelsen och andra funktionärer börjar höstupptakten med att representera föreningen på Hembygdsdagen i Ruus, vilken anordnas av Långareds Hembygdsförening lördagen den 20 augusti, kl 13.00 – 16.00. Vi finns med som ett programinslag och visar intresserade besökare hur man kan söka sina rötter.
Mer information på; http://www.langared.se/arrangemang.htm


Släktforskardagarna
Vi kommer också att ha en representant med på det årligen återkommande evenemanget ”Släktforskardagarna” som i år arrangeras av Södra Västerbottens Släktforskare i Umeå den 20-21 augusti. Årets tema är ”Fjällen, skogarna, älvarna och människorna”. Föredragen och mässan med alla utställare brukar vara välbesökt! Mer information om årets Släktforskardagar hittar ni på;http://www.sfd2016.se/

Vårt Höstprogram
Känner du någon som vill börja släktforska?
Om du/ni känner någon som vill pröva på att söka sina rötter så startar vi upp höstens program med ett Öppet hus, måndag den 22 augusti. Då kan den som är nybörjare få övergripande information och tips
”Hur börjar jag släktforska?”.

Våra populära cafékvällar ger våra medlemmar chans att träffats, umgås och forska tillsammans.
I höst har vi planerat in sju cafékvällar. I kaféstaden Alingsås ingår givetvis obligatorisk fika till en human summa… annars blir det ju ingen cafékväll! Välkommen!

Tre föredragshållare är inbjudna. Föredragen handlar om så vitt skilda saker som drottning Margareta Eriksdotter Leijonhufvud f 1516 och som växte upp på Loholmen , hur DNA kan användas som hjälp i släktforskning samt bilder och berättelser om svenskbygderna i Minnesota.
Föreningen kommer även att finnas med på det årligen återkommande arrangemanget ”Arkivens dag”
i november. Årets tema är ”Välkommen hem”.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vi tar gärna emot tips på programpunkter och aktiviteter inför planeringen av kommande program. Väl mött på våra cafékvällar och andra programpunkter under hösten!
Samlingsplats för våra cafékvällar och föredrag är om inget annat anges:
HjärtLung Alingsås lokal på Sidenvägen 7B i Alingsås


Med vänlig hälsning
Alingsås Släktforskarförening


Hans Fredriksson, Ordförande
ordforande@alingsasslaktforskarforening.se


2016-01-24

Glädjebesked: Snart fler moderna kyrkböcker


ArkivDigital kommer inom kort att börja fotografera modernt kyrkobokföringsmaterial fram till den sjuttioåriga sekretessgränsen (i dag 1945). Det har blivit möjligt tack vare att Riksarkivet har omprövat ett tidigare beslut, som innebar att ArkivDigital inte kunde fotografera längre fram än 1935.
– Mycket glädjande! Vi kommer omedelbart att styra om våra fotograferingsresurser, så att vi snarast möjligt kan göra det moderna kyrkboksmaterialet tillgängligt för våra kunder, säger ArkivDigitals VD Mikael Karlsson.
De kyrkböcker som kommer att fotograferas är i första hand församlingsböcker, flyttningslängder samt födelse-, vigsel och dödböcker från framför allt 1930- och 1940-talen.
www.arkivdigital.se

 


Gott Nytt Släktforskarår 2016

önskar

Alingsås Släktforskarförening


Vi är glada över ert intresse
Ni får alla mer än gärna bidra med intressant information eller axplock ur er forskning eller kuriosa som ni hittar under er forskning

Välkomna

Webansvarig: Börje Rajala
- webmaster@alingsasslaktforskarforening.se